Terug
Noorse omelet
Heb je ooit warm ijs geproefd? Probeer dan deze heerlijke Noorse omelet!
Voorbereiding
- Koek: Klop (Duochef) de eierdooiers, het warme water, de suiker en de vanille tot het mengsel schuimig is en verdrievoudigt in volume. Voeg de maïzena, de helft van de bloem en het bakpoeder toe en meng voorzichtig. Zet het deeg opzij in een kom (Ultimate mixing bowl 3,5 l).
- Klop de eiwitten stijf (schone Duochef) en meng ze voorzichtig door het vorige mengsel (Silicone spatel), voeg vervolgens de olie toe en meng.
- Giet het mengsel in de beboterde en met bloem bestoven deksel 5,7 liter Ultra Pro en bak ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, Th 6/7 op 200°C. Houd de baktijd in de gaten. Draai voorzichtig om en laat afkoelen.
- Meng de siroopingrediënten in een schaaltje. Snijd de eerder gemaakte koek in 2. Leg de ene helft in het deksel van de Ultra Pro en doordrenk het met de helft van de siroop, bedek grof met vanille-ijs, leg de andere helft van de koek erop en besprenkel met de rest van de siroop.
- Meringue: klop de eiwitten stijf met het citroensap (schone Duochef), voeg de suiker toe en klop stevig op. Versier het geheel met de meringue (Spuitzak) en vries minstens 3 uur in.
- Zet de omelet op hoge stand in de voorverwarmde oven, Th 8/9 of 250°C en haal hem eruit zodra hij goudbruin is.
- Schuif de omelet op de schaal en serveer onmiddellijk.
Aanvullende opmerkingen
Variatie: je kunt de Ultra Pro 2 l gebruiken om de Noorse omelet te bereiden. Snijd de koek op maat voordat je het weekt en vult.
Ingrediënten
Voor 6 porties
- 750 ml vanille-ijs
- 3 eieren (eidooier en eiwit gescheiden)
- 1 el warm water
- 75 g suiker
- 1 tl vanille-extract (of poeder)
- 40 g maïzena
- 25 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl olie
- 10 g boter
Siroop
- 1.5 el Grand Marnier
- 1 el water
Meringue
- 2 eiwitten (op kamertemperatuur)
- 0.5 tl citroensap
- 100 g suiker