Terug
Gougères (kaassoesjes)
Voorbereiding
- Verwarm (MicroCook schenkkan 1 l) het water, het zout en de boter gedurende ongeveer 4 minuten op 600 watt, met het deksel in open stand.
- Voeg onmiddellijk de bloem in één keer toe en meng krachtig (Silicone spatel) om een homogeen deeg te krijgen dat van de randen loskomt. Indien nodig, verwarm opnieuw in stappen van 30 seconden op 600 watt om het deeg verder te drogen.
- Voeg de eieren één voor één toe, en meng goed tussen elke toevoeging, zodat je een glad en homogeen deeg krijgt. Eindig met het toevoegen van 40 g geraspte Emmentaler kaas aan het deeg.
- Maak regelmatige soezen (Spuitzak) op een bakpapier (Multiflex ovenblad). Druk de bovenkant van de soezen lichtjes plat met een vork die in het eistrijksel is gedoopt.
- Bestrooi de soezen met de resterende geraspte Emmentaler kaas en bak ze ongeveer 30 minuten onderaan in de voorverwarmde oven op het traditionele verwarmingsprogramma, stand 7 of 210°C.
Aanvullende opmerkingen
Variaties: vervang de geraspte Emmentaler kaas door een van de volgende ingrediënten, en meng alles in het deeg:
- Gougères met olijven: 35 g ontpitte, uitgelekte en fijngehakte olijven (SuperSonic Chopper small)
- Gougères met roquefort: 50 g zeer fijn verkruimelde roquefort (Tomatenmes)
- Gougères met gedroogde tomaten: 40 g goed uitgelekte en fijngehakte gedroogde tomaten (SuperSonic Chopper small)
- Gougères met chorizo: 35 g zeer fijn gehakte chorizo (SuperSonic Chopper small)
- Gougères met kruiden: 1 bosje fijngehakte bieslook (Keukenschaar)
- Gougères met ansjovis: 35 g uitgelekte en fijngehakte ansjovisfilets (SuperSonic Chopper small)
Vullingen: vul je gougères met een vulling naar keuze:
- Frisse kaas met paprika: hak 1 gepelde en ontzaade rode paprika fijn (SuperSonic Chopper medium) en meng met 300 g verse kaas. Voeg zout en peper toe.
- Gekruide béchamel: meng 300 ml dikke béchamel met 100 g geraspte kaas, fijngehakt ham, gekookte en gepureerde champignons of gehakte kruiden naar keuze.
- Tarama mousse: meng voorzichtig 100 g tarama met 100 ml goed gekoelde volle slagroom, opgeklopt tot chantilly (DuoChef).
- Visrilette: hak 150 g gekookte zalm, garnalen, tonijn of surimi samen met een paar blaadjes basilicum (SuperSonic Chopper small). Voeg 100 ml mayonaise toe en mix.
- Andere opties: guacamole, vissalade, verse kaas met komkommer of radijs…
Ingrediënten
Voor 16 porties
- 180 g lauw water
- 0.5 tl zout
- 60 g boter, in stukjes
- 100 g bloem
- 3 eieren (medium)
- 70 g geraspte Emmentaler kaas
- Glazuur: 1 eidooier + 1 eetlepel water