Terug
Gebraden kerstgans met kastanjes en peperkoek
Voorbereiding
- Gebraden kerstgans met kastanjes en peperkoek:
- Verwarm de oven voor op 200 °C zonder rooster.
- Verkruimel 250 g kastanjes in de SuperSonic chopper large. Laat de andere 100 g kastanjes heel, die kun je later gebruiken.
- Meng de verkruimelde peperkoek, de verkruimelde kastanjes, het varkensgehakt, zout en peper in de Ultimate mixing bowl 3,5 l met behulp van de Silicone spatel.
- Maak de gans schoon, droog hem af en verwijder eventuele veren. Vul de holte van de gans met de vulling. Sluit met tandenstokers.
- Plaats de gevulde gans in de UltraPro 5,7 l en giet het sinaasappelsap erover. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de resterende kastanjes rond de gans toe en doe het UltraPro deksel 1,2 l erop.
- Bak gedurende 2 u en 30 min. Verwijder dan het deksel met de Silicone ovenwant en bak nog 15 min onafgedekt. Dit geeft de huid een smakelijke geroosterde kleur.
- Als de kooktijd voorbij is, haal je de UltraPro uit de oven, bedek hem met het deksel en laat hem nog 15 min staan. Dit bevochtigt het vlees en maakt het makkelijker te snijden.
Serveer warm en geniet! - Rode koolsla:
- Meng de laurierblad, Allspice, kruidnagel, wijn, azijn en groentebouillon. Kook 3 min in de microgolfoven op 900 watt in de MicroCook Schenkkan 1 l. Voeg dan de suiker en het zout toe en roer.
- Snij de rode kool fijn met de MandoChef. Snij de ui met de SuperSonic chopper small. Doe alles in de Micro minuut en kook 30 min op 900 watt in de microgolfoven. Laat 10 min staan totdat de drukindicatorventiel volledig omlaag is.
- Aardappelballetjes:
- Was en schil de aardappelen. Kook ze in de Mastro Kooktpot 5 l. Laat ze afkoelen en pureer ze met de Pureerstaaf.
- Voeg de eigelen, bloem, zout en nootmuskaat toe. Goed mengen tot alle ingrediënten een bolletje vormen.
- Snij 6 stukken met het Koksmes en maak er balletjes van.
- Kook ze in gezouten water in de Mastro Kooktpot 5 l gedurende 20 min of tot ze boven komen drijven. Haal uit het water en serveer.
Aanvullende opmerkingen
Gebraden gans recepten zijn in heel Europa zeer populair, maar elk land past ze aan met verschillende bijgerechten met behulp van hun lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Onze inspiratie voor deze feestelijke gebraden gans komt uit Duitsland en Oostenrijk, met hun traditionele aardappelkballetjes en rode kool.
Tip: je kunt de gans vervangen door kalkoen of kip.
Ingrediënten
Voor 4 porties
Ingrediënten voor de gebraden kerstgans met kastanjes en peperkoek
- 1 gans (2,5 - 3 kg)
- 350 g gekookte kastanjes
- 200 g peperkoek
- 200 g gehakt varkensvlees
- 45 ml (3 el) sinasappelsap
- Zout en peper
Ingrediënten voor de koolsla
- 1 laurierblad
- Allspice
- 2 kruidnagel
- 200 ml rode wijn (of groentebouillon)
- 80 ml balsamicoazijn
- 100 ml groentebouillon
- 100 g suiker
- 10 ml (1/2 el) zout
- 1 kleine rode kool
- 2 uien
Ingrediënten voor de aardappelballetjes
- 800 g aardappelen
- 4 eigelen
- 110 g bloem
- 15 ml (1 el) zout
- Nootmuskaat